Projecten

In het Klankbord (het tijdschrift van VLAMO – de koepelorganisatie van amateurmuziek) verscheen een artikel met als titel “Fanfare – een stervende zwaan?”. Het kan inderdaad niet ontkent worden dat de typisch Belgische orkestvorm “fanfare” een lastige periode doormaakt. De zuivere fanfarebezetting – zacht koper, orkestkoper, saxen & slagwerk – met verschillende instrumenten ontworpen door Adolphe Sax is echter te mooi om te laten verdwijnen en het Fanfareorkest Lebbeke gelooft rotsvast in de toekomst van deze orkestbezetting. We zijn er dan ook van overtuigd dat een creatieve en kwalitatieve aanpak deze orkestvorm bekend en bemind kan maken bij het publiek.

­Estrada

Om dit te bereiken zijn we gestart met “Estrada”. Onder deze titel – het Catalaans voor podium – brengt het Fanfareorkest concerten die buiten de klassieke lijntjes kleuren en maken we ongewone combinaties tussen de klassieke fanfaremuziek en andere podiumkunsten.

In 2005 beten we de spits af met als ondertitel “De vloek van de Maqlu”. Met een verhaal dat terugging in de ietwat duistere, maar ook zeer sprookjesachtige geschiedenis van Lebbeke, werd een kader gecreëerd waarbinnen de muziek in een compleet nieuwe context geplaatst werd. Het concert werd als het ware een film van klanken. Het publiek reageerde zeer enthousiast en de basis voor het verdere Estrada avontuur was gelegd.